Loading...

Tradiční španělská Paella

Tradiční španělská Paella

Zdroj receptu: https://www.gastromania.cz/blog/paella-osvedceny-recept-na-tradicni-spanelsky-pokrm

Suroviny (na 3-4 porce):

  • Několik kusů krevet,
  • Několik kusů škeblí,
  • Mraženou směs plodů moře (krevety koktejlové, kalmary, škeble, chobotnice),
  • ok. 300-350 gramů rýže,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 velké rajče,
  • 1 lžíce passaty,
  • 1 cibule,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • 3 malé papriky (červená, zelená, žlutá),
  • 2-3 lžíce mraženého hrášku,
  • ok. ½ sklenice bílého, suchého vína,
  • ok. 1 litr vývaru s šafránem,
  • 1-2 lžičky sladké papriky,
  • Pepř a sůl podle chuti,
  • Snítka petržele,
  • 1 citron.

Způsob přípravy:

Nejlepší je začít s přípravou vývaru, k jehož přípravě budete potřebovat následující suroviny:

  • Kořenovou zeleninu spolu s polovinou malé cibule
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 3-4 lžičky rybí omáčky,
  • 7-10 nití šafránu,
  • Sůl a pepř.

Ve středně velkém hrnci uvaříme vodu, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli, dochutíme rybí omáčkou, pepřem a solí, přidáme nitky šafránu a vše vaříme pod pokličkou na středním stupni okolo 25-30 minut. Po uvaření vývaru sceďte a uvařenou zeleninu využijte později třeba k salátu☺.

Během vaření vývaru rozmrazíme mořské plody a připravíme zeleninu - cibuli, papriku a oloupané rajče ze slupky nakrájíme na kostičky.

Když máme připravený vývar a zeleninu, přejdeme na dalších fází přípravy paelly. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nadrobno velké krevety. Pak je přeložíme na papírový ubrousek a na pánev dáme nakrájenou cibuli a papriku. Po 2-3 minutách přidáme prolisovaný česnek, nasekaná rajčata a mražený hrášek. Dochutíme solí, pepřem a paprikou, přidáme pažitku a vše smažíme přes ok. 2 minuty. Přilijeme víno a vše dusíme, dokud se objem tekutiny nezmenší zhruba na polovinu. Do pánve přidáme rýži a nalijeme přecezený vývar. Zmenšíme plamen a vše uvaříme bez poklice dalších 8-10 minut, pamatujte, abyste nemíchali ingredience. Poté přidáme rozmražené mořské plody. Vše lehce promícháme, snížíme ještě více plamen, na vrch položíme krevety a škeble v mušličkách, přikryjeme pánev alobalem a vaříme ještě dalších 5-7 minut, dokud se nevstřebá všechen vývar. Pánev odstavíme a necháme 2-3 minuty přikrytou. Hotovou paellu postavíme na dřevěnou desku. Vrch posypeme nasekanou petrželovou natí a servírujeme s nakrájeným citronem na čtvrtky, kterými pokapeme každou porci.

Štítky:

Certifikáty a podobné dokumenty ke stažení
Nakupte si podle kategorií, výrobců či diet, a to velmi rychle
Zboží Vám doručíme až ke dveřím, nebo na odběrné místo
Každý týden nové recepty pro zpestření vašeho jídelníčku
Sledujte nás
Volejte
+420 773 655 773
Pište
poradna a objednávky
Zpravodaj na e-mail

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů