Švestkový koláč s drobenkou
Ingredience:
Korpus
- 225 g univerzální světlé mouky bez lepku
- 100 g másla
- 65 g cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- 1 lžíce lněného semínka, mletá
Náplň
- 1 kg čerstvých švestek
- 2 lžíce skořicového cukru
- Drobenka
- 100 g univerzální světlé mouky bez lepku
- 75 g másla
- 75 g cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- 50 g mandlí, mleté
Postup:
Korpus:
- V míse smíchejte všechny ingredience kromě másla. Máslo si nakrájíme na kostičky. Postupně přidávejte do připravené směsi a vše mněte mezi prsty, dokud vám nevznikne těsto.
- Zabalte do potravinářské folie a nechte odpočinout cca 30 minut.
- Předehřejte troubu na 200 °C (horní / dolní teplo).
- Mezitím si připravte ovoce. Omyté švestky nakrájejte na čtvrtky.
Drobenka:
- Smíchejte mouku, vanilkový cukr, sůl a mleté mandle. Máslo nakrájejte na kostičky a mezi prsty ho promněte s cukrem. Postupně přisypávejte moučnou směs a mněte mezi prsty, dokud nevznikne drobenka.
- Z pečícího papíru si vystřihněte kolečko podle obvodu formy, položte do formy a těsto přitlačte ke dnu formy. Klaďte švestky postupně dokola, od obvodu do středu a zasypte skořicovým cukrem. Nakonec koláč zasypte drobenkou. Vložte do trouby na cca 35 minut.
- Nechte koláč vychladnout, rozkrojte a ozdobte kopečkem studené smetany nebo vanilkové zmrzliny.
Štítky: